Kodin energiakulutus koostuu Lämmityksestä, jäähdytyksestä, ilmanvaihdosta, lämpimästä käyttövedestä sekä taloussähköstä. Nopein tapa säästää on muuttaa kulutustottumuksia. Sisälämpötilan tiputus parilla asteella säästää lämmityskustannuksissa n.10%. Omakotitaloissa tämä tarkoittaa 200-400€:n säästöä vuodessa.

Lämmin käyttövesi maksaa n. 150-200€/hlö/a. Viiden minuutin suihku vastaa neljän tunnin uunin käyttöä. 15min suihku vastaa kahdeksan tunnin auton lämmittämistä. Yleensä auto on johdon päässä kiinni n.1-2h, koska se on niin kallista. Harva miettii kuinka paljon lämmin käyttövesi kustantaa. Suihkutottumuksia kannattaa muuttaa, mikäli kiinnostaa säästää lämmityskuluissa.

Omakotitalojen taloussähkön kulutus vaihtelee 5000-7500kWh/a. Kilpailuttamalla sähkön voi tehdä 5-15% säästön taloussähkön osalta. Led-lamppujen käytöllä, uusilla kodinkoneilla sekä laitteiden oikeanlaisella käytöllä ja huollolla saadaan merkittäviä säästöjä aikaiseksi.

Lämmityksen sekä käyttöveden osuutta voidaan tiputtaa lämpöpumpuilla, ilmanvaihdolla aurinkolämmöllä, eristyksellä, uusilla ikkunoilla ja lämmönohjauksella.

Maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu soveltuvat rakennuksiin, joissa on nestekiertoinen lämmönjako (patterit, lattialämmitys tai ilmalämmitys). Lämpöpumppujen vuosihyötysuhde on 2.3-4.0. Asennettuna maalämmön lämpökaivolla voi saada 14 000 eurolla, mutta saneerauskohteissa hinta vaihtelee 15 000- 21 000 euron välillä riippuen lämpökaivon syvyydestä, purkutöistä sekä laitekokoonpanosta. Joskus riittää pelkkä maalämpöpumppu, mutta pahimmassa tapauksessa lämpöpumppusovellus voi vaatia ns. työsäiliön sekä erillisen käyttövesivaraajan. Laadukkaan ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna vaihtelee 8000-15 500 euron välillä. Hintaan vaikuttaa laitteiston teho, asennus, purkutyöt sekä laitteen malli. Vanha toimiva varaaja voidaan kytkeä toimimaan ilma-vesilämpöpumpulla.

Ilmalämpöpumppu soveltuu lähes kaikkiin rakennuksiin. Suurimman hyödyn saa sähkölämmitteisissä taloissa. Ilmalämpöpumpulla saa asuinmukavuutta sekä säästöä lämmityksessä 3000-5000kWh Ilmalämpöpumppu maksaa asennettuna 1600-2500e riippuen merkistä sekä asennuksesta.

Aurinkolämmöllä voidaan tehdä pelkkä käyttövesi tai lämmitys ja käyttövesi. Alkuinvestoinnin jälkeen kuluja muodostuu lähinnä kiertovesipumpusta, joka on yleensä A-energialuokkaa. Kahdella keräimellä voi saada 3000kWh säästön.

Käyttövesilämpöpumpulla tehdään pelkästään käyttövettä. Laitteessa on itsessään 300l varaaja joka lämpiää asunnon poistoilmalla sekä kompressorilla. Käyttövesilämpöpumppu soveltuu parhaiten asuntoihin, joissa ei ole lto-ilmavaihtoa eikä nestekiertoista lämmitystä.

Kotisivut yrityksille: Mainostoimisto Kompassi